Në këtë pjesë informuese do flasim për alergjitë ushqimore, simptomat e tyre, se cilat ushqime e shkaktojnë një alergji :
Çfarë është një alergji ushqimore dhe si është e ndryshme nga një ndjeshmëri apo intolerancë?
Një alergji ushqimore është një përgjigje e sistemit imunitar. Kur trupi është konfuz asaj se është marrë diçka që është e dëmshme, dërgon një përgjigje imune, e cila krijon inflamacion dhe një sërë simptomash shkruan, Pregnancymagazine.

Nga ana tjetër, ndjeshmëritë e ushqimit janë më pak të definuara dhe jo aq të kuptueshme.
Ndonjëherë mënyra e vetme për të konfirmuar një ndjeshmëri të ushqimit është përmes eliminimit të ushqimit (mos- marrjes së tij) ndonëse disa teste si një IgG (Immunoglobulin G) mund të jenë të dobishëm në një diagnozë.
Këshillë: Alergjitë e ushqimit janë një rritje e sigurisë ushqimore dhe shqetësim për shëndetin publik që ndikojnë rreth 4% -6% të fëmijëve në Shtetet e Bashkuara transmeton Gazeta Shneta.
Cilat janë simptomat më të zakonshme për të kërkuar?
Për alergjitë e ushqimit, simptomat më të zakonshme janë ndryshimet lëkurore, ënjtja e buzëve ose e gjuhës. Nëse kjo është një reagim i ashpër – mund të ndodhë probleme me frymëmarrjen ose dhe shoku anafilaktik, gjë që mund të jetë fatale.
Cilat janë ushqimet kryesore që shkaktojnë alergji ushqimore?
8 ushqimet kryesore që mund të shkaktojnë probleme përfshijnë: soja, gruri (dhe më gjerësisht, gluteni), produktet e qumështit, ushqimet e detit, peshku, arra, kikirikët dhe vezët.
Prindër, të jeni vigjilent rreth larjes së duarve ose mbajtjes së higjienës tek fëmijët- sidomos pas përgatitjes ose konsumimit të ushqimeve në listën e lartpërmendur./Gazeta Shneta/